پرستاری یکی از رشته های پیراپزشکی است که با وجود پرطرفدار تر بودن ، ظرفیت پذیرش بیشتری نیز در دانشگاه های روزانه ، پردیس خودگردان و آزاد نسبت به دیگر شاخه های پزشکی دارد. طول دوره تحصیل در رشته پرستاری 4 سال است یعنی در مقایسه با رشته هایی مثل پزشکی یا دندانپزشکی فارغ التحصیلان این رشته سریع تر می توانند وارد بازار کار شوند که مزیتی محسوب می شود. اگر چه درآمد پرستاری کم تر از رشته های پزشکی است ، اما بازار کار مناسب آن باعث شده است که بسیاری از داوطلبان کنکور تجربی به سمت این رشته بیایند.
طرح اجباری پرستاری
رشته پرستاری جزو 11 رشته ای است ، طرح تعهد خدمت اجباری دارد یعنی دانشجویان این رشته پس از 4 سال تحصیل و گذراندن تمام واحد های درسی ، باید برای دریافت مدرک فارغ التحصیلی و ورود به بازار کار ، 2 سال طرح تعهد خدمت در یکی از بیمارستان ها و مراکز درمانی که توسط وزات بهداشت تعیین می شود ، بگذرانند.
در طی دو سال تعهد خدمت ، حقوق دریافت می کنید که میزان حقوق شما بر اساس سمت و مهارتی که دارید ، کم و زیاد می شود. برای معافیت از طرح خدمت پرستاری شرایطی وجود دارد که می توانید از گذراندن آن معاف شوید. جهت اطلاع از شرایط معافیت از طرح تعهد خدمت می توانید از مشاوران ارشد پاسخ با ما ، راهنمایی بگیرید.
محل کار پرستاران
پرستاران به جز فعالیت در بیمارستان ها می توانند در درمانگاه ها ، مراکز درمانی ، مراکز نگهداری سالمندان و کودکان ، بیمارستان های دولتی و خصوصی و حتی در اتاق عمل مشغول کار شوند. محیط کاری پرستاران در هر بخش متفاوت است مثلا وظایف یک پرستار که در بخش اورژانس است با وظایف پرستار بخش اطفال خیلی فرق دارند.
در رشته پرستاری همانند رشته های اتاق عمل و هوشبری امکان تاسیس مطب شخصی وجود ندارد و فقط می تواند در بیمارستان ها و مراکز درمانی فعالیت کند.
ارتقای شغلی در بازار کار پرستاری
در شغل پرستاری امکان ارتقا شغلی نیز وجود دارد و مدرک دانشگاهی ، سابقه و تجربه کاری ، راضی بودن بیمارستان از کار شما ، گذراندن شیفت های شبانه و خیلی از موارد دیگر می تواند باعث ارتقا شغلی شود. بالاترین درجه پرستاری مترون است و پس از آن سوپروایز ، سرپرستار ، هدنرس ، استف و پرستار روتیشن که شما با مدرک لیسانس ابتدا پرستار روتیشن هستید و با ادامه تحصیل در مقاطع ارشد و دکتری و سابقه فعالیت حتی می توانید به سمت رئیس بیمارستان برسید.
وظایف پرستار برای ورود به بازار کار
کنترل وضعیت بیمار طبق دستورالعمل پزشک ، وظیفه اصلی پرستار است. تنظیم فشار خون ، دمای بدن ، وضعیت تنفسی ، نبض ، علائم حیاتی بیمار ، کنترل غذا و داروی بیمار ، تزریقات و گاهی مواقع پانسمان کردن بیمار از کارهای عمومی پرستاران است.
البته هر پرستار با توجه به بخشی که فعالیت می کند و تخصصش ، وظایف دیگری هم دارد مثلا نطارت و کنترل بخش ها بر عهده پرستار مترون است ، نظارت بر اعمال پرسنل هر بخش بر عهده سوپروایز است یا پرستار استف در نبود سوپروایز مسئولیت بخش را بر عهده دارد. دریافت اطلاعات بیمار و تحویل به پزشک ، کمک به بیمار ، فراهم کردن غذا و داروی بیمار از وظایف پرستار روتیشن است. البته درجات دیگر پرستاری مثل کمک پرستاری و بهیار که تحصیلات دانشگاهی ندارند ، اموری مانند نظافت بیمار ، تعویض لباس بیمار و … بر عهده آن هاست.
شیفت های پرستاری
در هر شبانه روز 3 شیفت صبح ، عصر و شب وجود دارد و در ماه برای هر پرستار تعدادی شیفت تعیین می شود و پرستار اگر اضافه کاری هم داشته باشد ، شیفت های بیشتر می گذراند. یعنی ممکن است یک پرستار در ماه چند روز شیفت نداشته باشد و یا در یک روز دو شیفت پشت هم بگذراند.
در شغل پرستاری حتی تعطیلات رسمی ، تعطیلات عید و تابستان نیز اگر شیفت داشتید باید سرکار باشید البته در شرایطی که نمی توانید کار کنید ، امکان هماهنگی با پرستاران بخش وجود دارد که شیفت خود را جابجا کنید.
بازار کار و حقوق پرستاری
در حال حاضر بازار کار و حقوق پرستاری نسبت به سایر رشته های پیراپزشکی خیلی بهتر است و آمار ورود به بازار کار فارغ التحصیلان این رشته بالاست. در بیمارستان ها و مراکز درمانی دولتی حقوق پرستاران مطابق قوانین دولتی است و بر اساس اینکه در کدام شهر یا کدام بیمارستان مشغول به کار شوید ، کدام بخش بیمارستان باشید ، چقدر اضافه کاری بگذرانید ، چه مدرک تحصیلی داشته باشید ، سابقه کارتان چند سال باشد و … در حقوق شما تاثیر گذار است.
اما به طور میانگین درآمد پرستاری که به تازگی وارد شغل خود شده است ، حدود 4 میلیون تومان در ماه در بیمارستان های دولتی است و در بیمارستان های خصوصی تا 6 میلیون تومان نیز قابل افزایش است. در شرایط ایده آل و با در نظر گرفتن بهترین سمت پرستاری یعنی مترون و مدرک تحصیلی ارشد و دکتری ، حقوق پرستاری تا حدود 8 میلیون تومان در ماه است و البته کسانی علاوه بر فعالیت در بیمارستان ها ، عضو هیئت علمی دانشگاه می شوند ، درآمد بیشتری هم دارند.
مطالب مربوط به معرفی سایر رشته های تجربی و بازار کار رشته های مختلف را می توانید از سایت pasokhbama.com مطالعه کنید و برای دریافت اطلاعات بیشتر با مشاوران ما تماس بگیرید.