در رشته کاردانی تکنولوژی مواد غذایی دانشجویان در مرحله اول ، عملیاتی که پس از صید و برداشت محصولات زراعی و باغی و یا ذبح دام انجام می شود را فرا می گیرند.
در مرحله دوم تبدیل مواد خام به ماده غذایی آماده مصرف را آموزش می بینند و در آخر روش های نگه داری ، فرآوری ، بسته بندی و کنترل کیفی که در زیر مجموعه این رشته است را می آموزند یعنی دانشجو یاد می گیرد که چگونه طی فرآیندهایی ، عمر مواد غذایی را ضمن حفظ کیفیت و ارزش غذایی آن ، طولانیتر کند.
در ادامه این مطلب قصد داریم ضمن معرفی رشته کاردانی تکنولوژی مواد غذایی ، میزان ظرفیت این رشته در دانشگاه های مختلف ، تعداد واحد اصلی و پایه و عمومی دانشگاهی این رشته و همینطور بازار کار آن را بررسی کنیم.
آشنایی با رشته کاردانی تکنولوژی مواد غذایی
کاردانی تکنولوژی مواد غذایی در بین رشته های مقطع کاردانی زیرگروه پنج کنکور گروه آزمایشی تجربی قرار دارد و داوطلبان می توانند هر ساله لیست دانشگاه های ارائه دهنده این رشته را از طریق دفترچه منتشر شده از سوی سازمان سنجش تحت عنوان دفترچه انتخاب رشته کنکور تجربی بررسی کنند.
رشته کاردانی تکنولوژی مواد غذایی در زیر مجموعه کنکور تجربی ، ظرفیت بسیار محدودی دارد و در تعداد معدودی از دانشگاه ها ی غیرانتفاعی ارائه می شود. پذیرش در این رشته فقط در دانشگاه ها و موسسات غیرانتفاعی انجام می شود و در دانشگاه های دولتی ( روزانه و نوبت دوم ) ، پردیس خودگردان ، پیام نور تاکنون ظرفیتی نداشته است.
ثبت نام رشته تکنولوژی مواد غذایی ، فقط به صورت بدون آزمون و صرفا باسوابق تحصیلی بوده است و در سال های گذشته موسسه غیرانتفاعی اثیرالدین ابهری – ابهر در استان زنجان و موسسه غیرانتفاعی اندیشه سازان – نکا در استان مازندران ، موسسه غیرانتفاعی عبدالرحمن صوفی رازی – زنجان در استان زنجان و موسسه غیرانتفاعی کمیل – کردکوی در استان گلستان این رشته را ارائه داده است.
دروس دانشگاهی رشته کاردانی تکنولوژی مواد غذایی
با توجه به اینکه رشته تکنولوژی مواد غذایی در دوره کاردانی ارائه می شود ، بنابراین دانشجویان در طول 4 نیمسال تحصیلی یا 2 سال حدود 80 واحد درسی را می گذرانند.
دروس این رشته شامل دروس پایه ، عمومی ، اختصاصی و اصلی به شرح موارد زیر می باشند :
درس های پایه رشته تکنولوژی مواد غذایی
- ریاضی پیش دانشگاهی
- شیمی پیش دانشگاهی
- ریاضیات عمومی
- شیمی عمومی
- بیوشیمی
- شیمی فیزیک
- آمار و احتمالات
- شیمی آلی
درس های اصلی رشته تکنولوژی مواد غذایی
- اصول سرپرستی
- اصل کاربرد رایانه
- میکروبیولوژی مواد غذایی
- تجزیه مواد غذایی
- اصول و روش های نگهداری مواد غذایی
- تصفیه آب و فاضلاب
- ویژگی های فیزیکی مواد غذایی
- شیمی مواد غذایی
- تغذیه کاربردی
- اصول فرآیند مواد غذایی
- سم شناسی و مسمومیت های مواد غذایی
- زبان تخصصی
درس های تختصصی رشته تکنولوژی مواد غذایی
- صنایع غذایی
- اصول کنترل کیفیت
- کنترل کیفی مواد غذایی 1
- کنترل کیفی مواد غذایی 2
- ارزیابی حسی مواد غذایی
- اثر فرآیند بر ارزش مواد غذایی
- سیستم HACCP در صنایع غذایی
- استاندارد ها و قوانین مواد غذایی
- کارآفرینی و پروژه ،
- روش
- های سریع ارزیابی مواد غذایی
- کارآموزی
درس های عمومی رشته تکنولوژی مواد غذایی
- اندیشه اسلامی
- فارسی
- زبان خارجی پیش دانشگاهی
- زبان خارجی
- تربیت بدنی
- تنظیم خانواده
- اخلاق اسلامی
توانایی های فارغ التحصیلان رشته کاردانی تکنولوژی مواد غذایی
آنچه که باعث موفقیت دانشجوی این رشته می شود در دست یابی به فرآوردههای جدید و عرضه آن به بازار و قابلیت سازش با تقاضای مشتریان و رقابت با دیگر افراد در این رشته است و چنین کاری نیاز به تلاش و پشتکار بسیار دارد.
از سوی دیگر دانشجوی رشته تکنولوژی مواد غذایی باید آمادگی کار در شهرهای کوچک یا شهرک ها صنعتی حومه شهر را داشته باشد چون بیشتر کارخانجات مواد غذایی خارج از شهرهای بزرگ یا در شهرهای کوچک مستقر هستند. براي کسب موفقيت در طی دوره تحصيلی و امکان ادامه تحصيل در رشته کاردانی تکنولوژی مواد غذایی ، نیاز به دانش بالا در دروس شيمي، فيزيک می باشد. در ضمن از آن جا که زمينه اشتغال متخصصان اين رشته بيشتر در کارخانجات اعم از آزمايشگاه و خط توليد است، داوطلب بايد توانایی جسمی و دقت کافی داشته باشد.
آینده شغلی و بازار کار تکنولوژی مواد غذایی
هدف از رشته تکنولوژی مواد غذایی ، تربیت کاردانانی است که بتوانند در زمینه هایی مختلفی همچون اجرای عملیات تبدیل مواد غذایی ، نگه داری محصولات کشاورزی ، کنترل کیفیت و افزایش عمر مواد غذایی و بسته بندی ، کمک به طراحی و بهینه سازی خطوط تولید در کارخانجات و هدایت ، نظارت و مسوولیت فنی واحدهای تولید فرآورده های مختلف غذایی عهده دار مسئولییت باشند .
در مطلب بالا تلاش گروه مشاوران “پاسخ با ما” در راستای راهنمایی و معرفی رشته کاردانی تکنولوژی مواد غذایی بوده است. اگر قصد انتخاب این رشته را دارید و مایل به دریافت مشاوره و راهنمایی جامع تری هستید ، با تیم مشاوره “پاسخ با ما” تماس حاصل بفرمایید.