همانطور که می دانید قرآن و احادیث دینی از صدر اسلام تکنون و در تمامی فرقه های اسلامی اساس و پایه آموزه های دینی و اخلاقی ما قرار دارد. از همان موقع تا به امروز دانشمندان اسلامی در پی درک هر چه بهتر مفاهیم هستند. در ادامه با رشته معارف اسلامی و علوم قرآنی و احادیث بیشتر آشنا خواهیم شد.
معرفی و اهمیت رشته معارف اسلامی و علوم قرآنی
همانطور که اشاره شد ؛ از زمان شروع اسلام تا به امروز دانشمندان و پژوهشگران زیادی در حوزه های علوم دینی و معرفتی در پی شناخت هر چه بیشتر مفاهیم ، تفاسیر و الگوهای تربیتی آیات قرآنی و احادیث بوده اند.
این رشته تحصیلی با تمرکز بر مطالعات تاریخی و آشنایی با علوم مختلف در راستای قرآن کریم تولید شده است. در این رشته تحصیلی به بررسی محتوی قرآن کریم و احادیث پرداخته می شود و موضوعاتی مانند روش های فهم قرآن ، روش های بررسی صحت اسناد و روایات ، تفسیر قرآن ، تاریخ قرآن و احادیث از موضوعات جذاب این رشته می باشد.
نحوه ورود به رشته معارف اسلامی و علوم قرآنی
این رشته از زیرشاخه های رشته معارف اسلامی و در حوزه علوم انسانی می باشد. البته به علت اینکه جزو رشته های شناور است ، امکان این وجود دارد که با دیپلم های رشته های دیگر نیز بتوان این رشته را انتخاب نمود.
در دانشگاه های مختلف اعم از دولتی ، آزاد ، پیام نور و دانشگاه های غیر انتفاعی ، رشته معارف اسلامی ارائه می گردد و در سه مقطع تحصیلی کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری می توان در این رشته پذیرش گرفت.
مقاطع تحصیلی و واحدهای درسی معارف اسلامی و علوم قرآنی
مقطع لیسانس رشته معارف اسلامی و علوم قرآنی شامل 135 واحد به شرح زیر است :
- 10 واحد عمومی
- 68 واحد پایه
- 57 واحد تخصصی
مقطع فوق لیسانس شامل 44 واحد به شرح زیر می باشد:
- 12 واحد دروس جبرانی
- 32 واحد دروس تخصصی و پایان نامه
البته لازم به ذکر است که این دوره به دو صورت آموزش محور و پژوهش محور ارائه می گردد و همچنین برخی دانشگاه ها دوره های کارشناسی ارشد پیوسته نیز ارائه می نمایند.
این مقطع شامل 10 گرایش می باشد که دانشجویان دروس را در دو زمینه دروس قرآنی و دروس تفسیری قرار می گیرند.
دوره دکتری این رشته شامل 36 واحد به شرح زیر است :
- 18 واحد دروس نظری
- 18 واحد پایان نامه
این دوره نیز به صورت دکتری ناپیوسته در دانشگاه های مختلف ایران برگزار می گردد.
برای موفقیت بیشتر در رشته معارف اسلامی و علوم قرآنی لازم است دانشجویان به تقویت زبان عربی بپردازند. همچنین علاقه به مطالعه و پژوهش مستمر در زمینه های دینی و قرانی و قدرت حافظه قوی از ملزومات موفقیت و پیشرفت در این رشته می باشد.
بازار کار رشته معارف اسلامی و علوم قرآنی
فارغ التحصیلان این رشته در صورت علاقه مندی به تدریس ، این امکان را دارند که در مراکز مختلف آموزشی مانند مدارس ، موسسه ها و دانشگاه ها به شغل معلمی مشغول شوند ، همچنین می توانند در موسساتی که طالب این متخصصان باشند به امر مدیریت دینی و قرآنی بپردازند.
امکان اشتغال در صدا و سیما ، مراکز فرهنگی ، مراکز آموزشی و نشریات و مجلات نیز برای فارغ التحصیلان معارف اسلامی و علوم قرآنی فراهم است.
می توانند به پژوهش و تالیف کتاب روی بیاورند و همچنین با گرفتن مجوز به راه اندازی مرکز آموزشی و پژوهشی نیز اقدام نمایند.
در وزارت خانه های مختلف نظیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، وزارت امور خارجه و … امکان اشتغال برای این قشر فراوان است. جهت اطلاعات بیشتر با مشاوران پاسخ با ما تماس بگیرید.