رشته علم اطلاعات و دانش شناسی همان کتابداری و اطلاع رسانی می باشد که در سال ۹۱ به این نام تغییر پیدا کرده و جزء گرایش های تحصیلی در دانشگاه های ایران است.
این رشته در خارج از ایران معمولاً نام Information science and knowledge management دارد و در حال حاضر امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای این رشته در ایران ممکن بوده و دانشجویان پس از فارغ التحصیلی می توانند شغل مورد علاقه شان را پیدا کنند و مشغول به کار شوند.
در ادامه این مطلب ، راهنمای جامعی از رشته علم اطلاعات و دانش شناسی را قرار داده ایم که با مطالعه آن می توانید با آگاهی بیشتری انتخاب رشته کنکور را انجام دهید.
معرفی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی
رشته اطلاعات و دانش شناسی جزء شاخه های محبوب دانشگاهی می باشد که شامل مباحث زیر است :
- سیبرنتیک
- ترسیم نقشه دانش
- ممیزی دانش
- طبقه بندی علوم
- نظریه های علم اطلاعات و دانش شناسی
- مدیریت دانش
- نظام های بازیابی اطلاعات
- پایگاه اطلاعات و مراکز اطلاعاتی
- پایگاه دانش
- علم سنجی
- و درنهایت ارزیابی نظام های بازیابی اطلاعات است
این رشته برای افرادی که منظم هستند و ارتباط با مردم را دوست دارند می تواند بهترین رشته دانشگاهی باشد و در صورت فارغ التحصیلی به راحتی می توانید در کتابخانه های عمومی ، کتابخانه های دانشگاه ، مدارس و بیمارستان ها مشغول به کار شوید. مکتب کارشناسی ارشد این رشته دارای گرایش های مختلفی است که در لیست زیر بیان شده است.
- مدیریت اطلاعات
- مدیریت کتابخانه های دانشگاهی
- مطالعات کتابخانه های عمومی
- مدیریت کتابخانه های دیجیتال
دانشگاه های ارائه دهنده علم اطلاعات و دانش شناسی
نخستین تیم این گرایش در ایران در سال ۱۳۴۵ به وسیله ایرج افشار که با همکاری تیم متخصص و با طرح نوسازی کتابخانه های دانشگاه تهران آغاز شد. و در حال حاضر رشته اطلاعات و دانش شناسی در اکثر دانشگاه ها مانند آزاد ، پیام نور ، دانشگاه های دولتی و انتفاعی تدریس می شود.
این رشته ارتباطات گستردهای با انواع رشته ها مانند فناوری اطلاعات و یا آی تی دارد و در حال حاضر از معروف ترین گروهی که به ارائه این رشته در سطح ارشد و دکتری می پردازند ، می توان به گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه تربیت مدرس اشاره کرد.
چگونه می توانیم در مقاطع بالاتر ادامه تحصیل بدهیم؟
این رشته در حال حاضر در دو گرایش پزشکی و غیرپزشکی در ایران در حال تدریس می باشد که کتابداری پزشکی در دانشگاههای علوم پزشکی و کتابداری غیر پزشکی نیز در دانشگاه های دیگر مانند پیام نور ، آزاد و سراسری تدریس می شود.
گرایش های مدیریت اطلاعات و دانش ، بازیابی اطلاعات و دانش در سطح دکتری می باشد و بقیه گرایش ها موارد زیر می باشند :
- مدیریت اطلاعات
- مدیریت کتابخانه های دانشگاهی
- مطالعات کتابخانه های عمومی
- مطالعات آرشیو
- نسخههای خطی علم سنجی
- دانشنامه نگاری اقتصاد اطلاعات
- کتابداری کودک و نوجوان در سطح ارشد می باشند.
ارتباط این رشته با بحث فناوری اطلاعات ، باعث گسترش و تنوع حوزه های کاری و تحقیقاتی رشته شده است و دلیل اصلی پیشرفت و فراگیری بحث کاری رشته علم اطلاعات و دانش شناسی ، هماهنگی و ارتباط مستقیم این رشته با بحث فناوری اطلاعات می باشد و جزو نیازهای اصلی در جامعه به حساب می آید.