المپیاد دانش آموزی رشته های مختلفی مانند زیست شناسی ، ریاضی ، کامپیوتر ، جغرافیا و … را شامل می شود. یکی از رشته های جذاب المپیاد ، رشته نجوم و اختر فیزیک می باشد که مجوز برگزاری آن از سال 1384 صادر شده است. دانش آموزانی که درخواست شرکت در المپیاد نجوم را دارند ، می توانند با اطلاع از مباحث و مطالعه منابع مناسب ، خود را برای شرکت در المپیاد آماده کنند. در ادامه این مطلب قصد داریم توضیحات کاملی راجع به المپیاد نجوم ارائه کنیم. در صورت علاقه مندی به شرکت در المپیاد این رشته ، در ادامه مطلب همراه ما باشید.
شما دانش آموزان عزیز می توانید برای راهنمایی در خصوص شرایط شرکت در المپیاد دانش آموزی و دریافت نمونه سوالات المپیاد رشته مدنظر خود، با مشاوران مجرب ما تماس بگیرید. مشاوران می توانند ثبت نام اینترنتی شما را در المپیاد نیز انجام دهند.
همین حالا تماس بگیرید
تماس از سراسر کشور 9099071612
تماس از طریق تلفن ثابت بدون کد و صفر، حتی ایام تعطیل
معرفی و مراحل برگزاری المپیاد نجوم
المپیاد نجوم از جمله المپیاد های دانش آموزی محسوب می شود که دانش آموزان مشغول به تحصیل در پایه های دهم و یازدهم می توانند در آن شرکت کنند. لازمه شرکت در المپیاد نجوم ، اطلاع از سرفصل های امتحانی و تهیه منابع مطالعاتی مناسب است. المپیاد این رشته ، از سال 1384 برگزار می شود و دانش آموزان ایرانی که موفق به دریافت مدال طلا در سطح رقابت های کشوری شوند ، می توانند وارد مرحله رقابت های جهانی هم شوند.
المپیاد نجوم تشکیل شده از سه مرحله می باشد :
مرحله اول المپیاد نجوم
در مرحله اول المپياد نجوم ، معمولا 35 سوال تستی مطرح می شود و از میان تمام شرکت کنندگان ، حدود 600 تا 800 نفر آنها موفق به کسب نمره قبولی شده و راهی رقابت های مرحله دوم می شوند. برای قبولی در مرحله اول المپياد نجوم ، لازم است کتاب های ریاضی ، فیزیک ، هندسه و حسابان مطالعه شوند.
مرحله دوم المپیاد نجوم
دانش آموزانی که حدنصاب لازم را در المپیاد مرحله اول نجوم به دست آورند ، وارد مرحله دوم می شوند. در مرحله دوم ، 6 الی 10 سوال طراحی می شوند و حدود 270 دقیقه هم فرصت برای پاسخگویی به این سوالات وجود دارد. از میان تمام شرکت کنندگان ، در نهایت 40 نفر آنها به عنوان پذیرفته شدگان مرحله دوم اعلام شده و راهی مرحله سوم می شوند.
مرحله سوم المپیاد نجوم
در مرحله سوم المپیاد نجوم ، یک دوره آموزشی تابستانه توسط باشگاه دانش پژوهان جوان برگزار می شود و مدت این دوره ، 2 ماه است. دانش آموزان پس از طی کردن دوره آموزشی ، در آزمون ها و ارزشیابی های کتبی و علمی شرکت می کنند و در نهایت ، 10 نفر از آنها موفق به کسب مدال طلای کشوری خواهند شد. سایر برگزیدگان نیز بر اساس امتیازی که کسب کرده اند ، مدال های نقره و برنز دریافت می کنند.
مرتبط بخوانید : ثبت نام المپیاد های علمی دانشجویی
شرایط ثبت نام المپیاد نجوم
دانش آموزان علاقه مند به تحصیل در المپیاد نجوم ، باید از شرایطی برخوردار باشند که در این بخش توضیح می دهیم :
- دانش آموزان باید در یکی از پایه های تحصیلی دهم و یازدهم مشغول به تحصیل باشند.
- دانش آموزانی که شرایط عمومی و اختصاصی لازم را داشته باشند ، مجاز هستند در بیش از یک رشته ثبت نام کنند.
- دانش آموزانی که سال قبل موفق به کسب مدال در رشته نجوم شده اند ، در صورت تمایل به شرکت مجدد ، تمام مراحل را مجددا شرکت خواهند کرد.
- دانش آموزان در دوره دوم متوسطه در صورت داشتن تکرار پایه ، وقفه تحصیلی و یا ترک تحصیل ، امکان شرکت در المپیاد
مرتبط بخوانید : اعلام نتایج المپیاد
نحوه ثبت نام المپیاد نجوم
ثبت نام المپیاد نجوم در سابت oly.medu.ir انجام می گیرد. البته با راه اندازی سامانه مای مدیو به نشانی my.medu.ir ، دانش آموزان با مراجعه به این سامانه هم می توانند اقدام به ثبت نام کنند. نحوه ثبت نام بدین صورت است که ابتدا باید اطلاعات لازم به شرح کد ملی و سری سریال شناسنامه ارائه شوند و وارد سامانه شد. سپس باید گزینه “ثبت نام المپیاد” و رشته مد نظر را تعیین کرده و مدارک و اطلاعات مورد خواست برای ثبت نام را ارائه نمود. داوطلبان باید برای ثبت نام المپیاد ، هزینه نام نویسی را هم پرداخت کنند و در نهایت رسید و کد پیگیری ثبت نام خود را دریافت نمایید.
شما دانش آموزان عزیز می توانید برای راهنمایی در خصوص شرایط شرکت در المپیاد دانش آموزی و دریافت نمونه سوالات المپیاد رشته مدنظر خود، با مشاوران مجرب ما تماس بگیرید. مشاوران می توانند ثبت نام اینترنتی شما را در المپیاد نیز انجام دهند.
همین حالا تماس بگیرید
تماس از سراسر کشور 9099071612
تماس از طریق تلفن ثابت بدون کد و صفر، حتی ایام تعطیل
مباحث اصلی المپیاد نجوم
المپياد نجوم ، از مباحث زیر تشکیل شده است :
نجوم کروی
نجوم کروی بر اساس قواعد ریاضیات و هندسه استوار شده و به موقعیت مکانی و حرکت ستارگان و سیاره ها و… را بررسی می کند. در این مبحث، داوطلب باید علاوه بر داشتن تجسم سه بعدی، با ماهیت کره نیز آشنایی داشته باشد.
مکانیک سماوی
مکانیک سماوی شاخه ای از علم ستاره شناسی محسوب می شود که اجرام آسمانی را مطالعه و بررسی می کند. این رشته تلاش در تلاش است که قوانین فیزیک را با ستاره ها و سیارات منطبق کند. موفقیت در پاسخگویی به سوالات این بخش نیازمند تسلط بر مباحث فیزیک مکانیک، مشتق، انتگرال و معادلات دیفرانسیل است.
ابزارشناسی و رصد
آشنایی با ابزارهای رصد همانند تلسکوپ ها، دوچشمی ها و … و نحوه محاسبه پارامترهای فنی و اپتیکی آن ها، از موضوعات مهم در المپیاد نجوم می باشد.
اخترفیزیک
سوالات که در بخش اختر فیزیک المپیاد نجوم طراحی می شوند، به بررسی مشخصات ظاهری ستارگان مانند دما، قطر، درخشندگی و … می پردازد. سوالات این بخش در مرحله دوم نیز از مباحثی مانند نحوه تولید و انتقال انرژی، نحوه برقراری تعادل های هیدرواستاتیکی و ترمودینامیکی و …تشکیل شده اند.
کیهان شناسی
کیهان شناسی، جهان هستی را در مقیاس های بزرگ مورد بررسی قرار می دهد و حتی کوچک ترین اجرام مورد بحث در کیهان شناسی، کهکشان ها هستند. این قسمت از المپياد نجوم به ساختار جهان، انبساط جهان و … می پردازد.
مرتبط بخوانید : سوالات المپیاد ریاضی دانش آموزی
منابع المپیاد نجوم
دانش آموزان برای موفقیت در المپياد نجوم ، باید از منابع مناسب استفاده کنند. منابع المپياد این رشته ، کتاب ها و مباحث زیر می باشند :
- کتاب ریاضی 1 و 2 از پایه های دهم ، یازدهم و دوازدهم
- کتاب فیزیک 1، 2 و 3
- کتاب هندسه 1، 2 و 3 از پایه های دهم ، یازدهم و دوازدهم
- کتاب حسابان 1 و 2 و از پایه های دهم ، یازدهم و دوازدهم
- مباحث نجوم کروی، مکانیک سماوی، اخترفیزیک، کیهان شناسی، ابزارشناسی و رصد
سوالات شما
- المپیاد نجوم شامل چه مباحثی است ؟
مباحث المپياد نجوم تشکیل شده از مواردی همچون نجوم کروی ، اختر فیزیک ، کیهان شناسی و … می باشد.
- المپياد نجوم چند مرحله دارد ؟
المپياد نجوم و اختر فیزیک در سه مرحله برگزار می شود.
- برای شرکت در المپیاد نجوم کدام کتاب ها را مطالعه کنیم ؟
کتاب های درسی منبع المپياد نجوم ، کتاب های فیزیک ، ریاضی ، هندسه و حسابان هستند.