برای استخدام در آموزش و پرورش می توانید وارد مشاغل مختلف و البته مرتبط با رشته تحصیلی خود شوید مانند رشته های شغلی آموزگاری ، دبیری و هنرآموز که هر کدام از آنها نیز شامل زیر شاخه های مختلفی هستند. احتمالا شما هم مثل بسیاری دیگر از داوطلبان سوال می پرسید که فرق دبیری و هنرآموز چیست و کدام یک از این رشته های شغلی ، برای شما مناسب تر هستند؟ فرق دبیری و هنرآموز در چند مورد است مانند رشته های تدریسی ، سطح تدریس ، ظرفیت پذیرش ، ساعت کاری ، حقوق و مزایا ، نحوه جذب و شرایط استخدام و… در ادامه مطلب می خواهیم بررسی های دقیق تری در زمینه این تفاوت ها داشته باشیم لطفا همراه ما بمانید.
شما عزیزان می توانید سوالات خود را راجع به شرایط و روش های استخدام در آموزش و پرورش از مشاوران ما بپرسید تا به طور کامل راهنمایی شوید.
همین حالا تماس بگیرید
تماس از سراسر کشور 9099071612
تماس از طریق تلفن ثابت بدون کد و صفر، حتی ایام تعطیل
بررسی فرق دبیری و هنرآموز
آزمون استخدامی آموزش و پرورش ، معمولا به شیوه سالانه برگزار می شود و متقاضیان بسیار زیادی هم دارد. در این آزمون ، امکان جذب برای رشته های شغلی مختلفی فراهم است و داوطلبان با داشتن مدرک دانشگاهی از رشته های مرتبط می توانند در آزمون شغل مورد تقاضا شرکت کنند.
رشته های شغلی در آزمون استخدامی آموزش و پرورش شامل انواع رشته های آموزگاری ، دبیری و هنر آموز هستند. سوالی که معمولا برای داوطلبان مطرح می شود ، این است که فرق دبیری و هنرآموز چیست و در چه مواردی تفاوت دارند. در پاسخ به این سوال ، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
سطح تدریس و دانش آموزان مخاطب
اولین فرق دبیری و هنرآموز در سطح تدریس و دانش آموزان مخاطب است. دبیر معمولا در مدارس متوسطه اول و متوسطه دوم تدریس می کند و با توجه به نوع رشته ای که در آزمون آن شرکت کرده است ، دروس نظری مانند ریاضی ، فیزیک ، شیمی ، زیست شناسی ، تاریخ ، جغرافیا ، ادبیات فارسی و… را آموزش می دهد. این در حالی است که هنرآموز در هنرستان های فنی حرفه ای و کاردانش تدریس می کند و با دروس عملی و مهارتی مانند مانند طراحی دوخت ، حسابداری ، الکترونیک ، تأسیسات ، گرافیک ، کامپیوتر ، مکانیک خودرو و… سر و کار دارد. در واقع ، تاکید هنر آموز بر روی مهارت های فنی و کاربردی است اما دبیر ، عمدتا مفاهیم نظری را تدریس می کند.
مرتبط بخوانید : آیا دانشجو معلم میتواند ضامن شود
رشته های مورد نیاز برای جذب
دومین فرق دبیری و هنرآموز در رشته های مورد نیاز برای جذب است. برای دبیری ، معمولا از فارغ التحصیلان مقاطع کارشناسی و ارشد رشته هایی مثل علوم پایه ، علوم انسانی ، علوم تجربی و ریاضیات جذب می شود اما برای هنر آموز ، حتی امکان پذیرش با مدرک کاردانی رشته های مرتبط نیز وجود دارد. اکثر هنرآموزان ، فارغ التحصیل رشته های فنی حرفه ای ، مهندسی ها ، رشته های هنر و مهارت های تخصصی هستند.
فرق دبیری و هنرآموز در نحوه جذب و شرایط استخدام
رشته های شغلی دبیری و هنرآموز از نظر نحوه جذب و شرایط استخدام ، تفاوتی ندارند. برای هر دو این جایگاه های شغلی باید در آزمون استخدامی شرکت شود و با گذر از مراحل مصاحبه ، معاینات پزشکی و دوره های مهارت آموزی ، امکان استخدام وجود خواهد داشت. البته برای هنر آموزان ، علاوه بر مهارت های علمی ، نیاز به مهارت های کاربردی و عملی در حوزه تخصصی مربوطه نیز می باشد.
ساعات کاری و شرایط تدریس
دبیرران و هنر آموزان از نظر ساعت کاری و شرایط تدریس ، تفاوت جزئی دارند. ساعت کاری موظفی دبیر معمولا 24 ساعت است اما هنر آموز با توجه به ماهیت عملی و کارگاهی تدریس ، معمولا 30 ساعت در هفته را تدریس می کند. از نظر شرایط تدریس هم تفاوت وجود دارد به طوری که دبیران فقط دروس تئوری و نظری تدریس می کنند اما هنر آموز ضمن تدریس تئوری ، دروس عملی را هم در کارگاه و آزمایشگاه برگزار می کند.
فرق دبیری و هنرآموز در حقوق و مزایا
میزان حقوق دبیری و هنرآموز بستگی به رتبه بندی معلمان دارد همچنین ساعات کاری هفتگی آنها تعیین کننده میزان حقوق آنهاست. در صورت تدریس در بخش خصوصی و امکان اضافه کاری با برگزاری کلاس های فوق برنامه ، امکان افزایش درآمد وجود دارد.
فرصت های شغلی و ارتقاء
فرق دبیری و هنرآموز می تواند در فرصت های شغلی و ارتقاء جایگاه شغلی هم باشد. دبیران با ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر ، امکان استخدام در سمت های مدیریتی ، پژوهشی و برنامه ریزی آموزشی را دارند یعنی می توانند به عنوان مدیر مدرسه ، معاونت آموزشی و یا مشاور تحصیلی ، استخدام شوند. برای هنرآموز نیز با ادامه تحصیل ، فرصت های شغلی در بخش های صنعتی و فنی فراهم است و می تواند علاوه بر تدریس ، در مراکز مهارت آموزی ، آموزشگاه های فنی و حرفه ای ، صنایع مرتبط با رشته تخصصی خود و کسب و کارهای مرتبط فعالیت داشته باشد.
مرتبط بخوانید : ایا دانشجو معلمان تابستان حقوق میگیرند
سخن پایانی
با توجه به موارد فرق دبیری و هنرآموز ، شما اگر به تدریس در دروس نظری علاقه مند هستید باید در آزمون استخدامی رشته های دبیری شرکت کنید اما اگر علاقه و مهارت شما در بخش عملی است ، رشته های شغلی هنرآموزی را انتخاب کنید. پیشنهاد می شود برای شرکت در آزمون استخدامی آموزش و پرورش ، از مشاوران ما در مرکز تحصیلی پاسخ با ما نیز راهنمایی دریافت کنید. مشاوران می توانند با توجه به مدرک تحصیلی شما و شرایطی که دارید ، راهنمای شما برای استخدام در آموزش و پرورش باشند.
سوالات شما
- فرق دبیری و هنرآموز در چه مواردی است؟
دبیری و هنرآموز در مواردی مانند رشته های تدریسی ، سطح تدریس ، ظرفیت پذیرش ، ساعت کاری ، حقوق و مزایا ، نحوه جذب و شرایط استخدام و… تفاوت هایی دارند که در این مطلب بررسی کردیم.
- حقوق دبیر بیشتر است یا هنرآموز؟
حقوق دبیر و هنرآموز بستگی به مواردی مثل ساعت کاری ، مقطع و پایه تدریس ، مدرسه ای که فعالیت می کنند و… دارد.
- آیا دبیر و هنر آموز می تواند تحصیلات خود را ادامه دهد؟
بله ، امکان ادامه تحصیل برای دبیران و هنرآموزان فراهم است.