رشته علوم مهندسی از رشته های میان رشته ای است ، یعنی از ترکیب چند رشته به وجود آمده است. داوطلبان با قبولی در این رشته و ورود به دانشگاه ، پس از 4 نیمسال تحصیلی گرایش خود را انتخاب می کنند. بد نیست بدانید این رشته به عنوان هسته مرکزی رشته های مهندسی در کل جهان شناخته می شود.
رشته علوم مهندسی برای اولین بار در سال 1387 در دانشگاه های ایران در 4گرایش و 12خوشه ارائه شد که بعداز انتخاب هر کدام می توان آن رشته را ادامه داد. هدف از این رشته بررسی پدیده های علمی و کشف کاربردهای مهندسی است.
در مطلب زیر ضمن معرفی رشته علوم مهندسی ، به موضوعاتی همچون ، دانشگاه های ارائه دهنده ، تعداد واحد های درسی و همینطور گرایش های این رشته و صد البته بازار کار و آینده شغلی و شرایط ادامه تحصیل در این رشته می پردازیم تا داوطلبان بتوانند با اطلاعات بیشتری نسبت به انتخاب رشته کنکور خود اقدام کنند.
آشنایی با رشته علوم مهندسی
علوم مهندسی ، یکی از رشته های زیر گروه یک کنکور ریاضی می باشد که پذیرش آن به صورت کشوری است ، این رشته در مقطع کارشناسی دارای 4گرایش و 12 خوشه می باشد.
داوطلبان کنکور ریاضی می توانند اسامی دانشگاه های ارائه دهنده علوم مهندسی را از دفترچه انتخاب رشته کنکور ریاضی منتشر شده از سوی سازمان سنجش مشاهده کنند.
علوم مهندسی در زیر مجموعه کنکور ریاضی ، ظرفیت نسبتا کمی دارد و در تعداد معدودی دانشگاه های سراسری در دوره های روزانه ارائه می شود.
در سال های گذشته دانشگاه تهران ، دانشگاه صنعتی بیرجند ، دانشگاه اردکان ، دانشگاه صنعتی سیرجان ، دانشگاه سلمان فارسی کازرون ، دانشگاه صنعتی کرمانشاه ، دانشگاه محقق اردبیلی ، دانشگاه فناوریهای نوین سبزوار ، دانشگاه گیلان ، مجتمع آموزش عالی فنی و مهندسی اسفراین ، مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا ، دانشگاه غیرانتفاعی ایوانکی این رشته را ارائه داده اند.
گرایش های علوم مهندسی در مقطع کارشناسی
دانشجویان علوم مهندسی در مقطع کارشناسی 4 گرایش را پیش رو دارند که به شرح زیر هستند :
- علوم مهندسی محاسباتی
- ریاضی مهندسی
- فیزیک مهندسی
- علوم مهندسی زیست محیطی
خوشه های گرایش علوم مهندسی محاسباتی ، ریاضی مهندسی و فیزیک مهندسی
- بهینه سازی
- علم مواد
- مهندسی هسته ای
- طراحی کاربردی(مکانیک)
- حرارت و سیالات(مکانیک)
- مخابرات(برق)
- الکترونیک(برق)
خوشه های گرایش علوم مهندسی محاسباتی
- مهندسی فرآیند
- مهندسی ذخایر
- سیاست گذاری محیط زیست
- مهندسی زمین ( نقشه برداری )
- مهندسی زمین ( ژیومکانیک)
دروس دانشگاهی رشته علوم مهندسی
به دلیل زیاد بودن گرایش و خوشه های رشته علوم مهندسی ، چارت تحصیلی این رشته در این مطلب نمی گنجد اما به طور کلی توزیع واحدهای درسی در گرایش های مختلف مانند هم هستند برای مثال در گرایش علوم مهندسی محاسباتی دروس عمومی 21 واحد ، دروس پایه 32 واحد ، دروس اصلی 21 واحد ، دروس تخصصی گرایش 26 واحد ، دروس تخصصی خوشه 30_ 35 واحد و دروس اختیاری 6 _12 واحدو در کل 141 واحد را شامل می شود.
برخی از دروس گرایش فیزیک مهندسی خوشه الکترونیک به شرح زیر است:
- فیزیک مدرن
- استاتیک
- الکترومغناطیس
- فیزیک نور
- الکترونیک
- سیستم های کنترل خطی
- مبانی علم مواد
- الکتروشیمی
توانایی های فارغ التحصیلان رشته علوم مهندسی
- دقت بالا
- کنجکاو
- دارای روحیه ی انتقادی در پروژه ها و تفکر بالا
- توانایی تحلیل کنشها و واکنشها
- تصمیم گیری ضمن شناخت موضوع کار ، علوم و فنون لازم و بررسی محدودیتها
- اجرای پژوهشهای صنعتی بین رشته ای
- برخورداری از قدرت مشاهده بالایی جهت اکتشافات جدید
- داشتن خلاقیت مهندسانه
- دارا بودن قابلیتهای فنی و مهارتهای حل مسئله
ادامه تحصیل فارغ التحصیلان علوم مهندسی
رشتهٔ علوم مهندسی با توجه به گرایش ها و خوشه هایش بسیار گسترده می باشد به طوری که شما فارغ التحصیل هر رشته ای که باشید میتوانید برای مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در این رشته ادامه تحصیل دهید.
در ایران متأسفانه بین این رشته با علوم انسانی ، هنر ، پزشکی و دیگر رشتهها ارتباطی وجود ندارد ، در حالی که در خارج از کشور شاخه هایی از این رشته وجود دارد و به علومی می پردازد که در ایران از مهندسی کاملا جدا هستند.
آینده شغلی و بازار کار علوم مهندسی
فارغ التحصیلان رشته علوم مهندسی می توانند در گرایش و خوشه ی تخصصی خود مشغول به کار شوند.
به عنوان نمونه تمام فرصت های شغلی که برای یک مهندس برق الکترونیک فراهم است برای یک فارغ التحصیل علوم مهندسی با گرایش الکترونیک نیز مهیا است.
همینطور چون فارغ التحصیلان این رشته در دو سال تحصیلی اول خود درس های پایه تمام رشته های مهندسی را می گذرانند و با دید سیستمی به مسائل مهندسی می نگرند ، می توانند به عنوان مدیر پروژه یا مدیر فنی در پروژه هایی با ماهیت بین رشته ای مشغول به کار شوند.
در مطلب بالا تلاش کردیم تمامی موارد مربوط به رشته علوم مهندسی را بررسی کنیم. اگر قصد انتخاب این رشته را دارید و مایل به دریافت مشاوره و راهنمایی کامل تری هستید ، با تیم مشاوره “پاسخ با ما” تماس حاصل بفرمایید.