زبان و ادبیات هر کشوری از ارکان هویتی آن کشور محسوب می شود ، همانطور که می دانید کشور ما در زمینه ادبیات و شاعران قدمت طولایی در قرون گذشته داشته است. پس چه بهتر که افراد و کسانی متخصص پاسداشت این زبان گردیده و بتوانند آثار و متون ادبی ایرانی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند و چه بسا بتوانند راه گذشتگان را ادامه داده و به خلق آثار ادبی ارزشمند بسیاری دست زنند و مایع افتخار ایران گردند. اگر فکر می کنید ممکن است بخواهید در رشته زبان و ادبیات فارسی تحصیل نمایید ، لطفا مطلب زیر را مطالعه فرمایید.
اهمیت رشته زبان و ادبیات فارسی
رشته زبان و ادبیات فارسی علمی است که به بررسی زبان و متون ادبی معاصر و کهن می پردازد ، یک فرد تحصیلکرده در این رشته می تواند این آثار را از لحاظ واژه شناسی و ساختار های ادبی و نوع بیان و شیوه کلام مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و نقد و بررسی نماید. همچنین قدرت خلق آثار ادبی و کتب را نیز کسب نموده و می توانند از لذت این کار بهره مند گردند.
نحوه ورود به رشته زبان و ادبیات فارسی
رشته مذکور از زیر مجموعه های کنکور انسانی می باشد و دانشگاه های زیادی در سراسر ایران اعم از دولتی ، آزاد و غیر انتفاعی این رشته را هر ساله ارائه می نمایند.
لازم به ذکر است در برخی سال ها رشته زبان و ادبیات فارسی در زیر شاخه رشته های دیگر به صورت شناور نیز قرار می گیرد.
امکان ادامه تحصیل در این رشته در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری با شرکت در آزمون های کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی نیز میسر می باشد.
مقاطع تحصیلی و واحدهای درسی زبان و ادبیات فارسی
دوره کارشناسی زبان و ادبیات فارسی 4 ساله بوده و در 8 ترم تحصیلی ، 136 واحد درسی به شرح زیر ارائه خواهد شد:
- 18 واحد عمومی
- 16 واحد پایه
- 64 واحد اصلی
- 16 واحد تخصصی
- 22 واحد اختیاری
دوره کارشناسی ارشد نیز دو ساله بوده و 28 تا 32 واحد درسی را در بر می گیرد. رشته زبان و ادبیات فارسی در این مقطع به گرایش های زیر تقسیم می گردد:
- کودک و نوجوان
- ادبیات روانی
- اربیات معاصر
- ادبیات پایداری
- آموزش زبان فارسی
- نظریه و نقد ادبی
- نگارش و ویرایش
- ادبیات تطبیقی
- ادبیات عامه
- محض
واحدهای این دوره به صورت زیر دسته بندی می گردند:
- 6 واحد جبرانی
- 12 واحد پایه
- 10 واحد اصلی
- 4 واحد اختیاری
- 6 واحد پایان نامه
مقطع دکتری نیز 3 الی 4 ساله می باشد و در بر گیرنده 36 واحد درسی به صورت 18 واحد آموزشی و 18 واحد رساله می باشد. این دوره نیز به 5 گرایش به شرح زیر تقسیم می گردد:
- ادبیات غنایی
- آموزش زبان فارسی
- ادبیات محض
- ادبیات عرفانی
- ادبیات حماسی
می توانید برای سوال راجع به واحدهای درسی هر یک از گرایشات ادبیات درسی از مشاوران پاسخ با ما کمک بخواهید.
بازار کار رشته زبان و ادبیات فارسی
کسانی که می خواهند در این رشته تحصیلی موفق شوند لازم است که به ادبیات فارسی و اشعار و شاعران علاقه مند بوده و از مطالعه مستمر این آثار احساس خستگی نداشته باشند.
این افراد در صورتی که بتوانند قلم نویسندگی خوبی داشته باشند می توانند به عنوان نویسنده در مجلات ، نشریات و روزنامه ها بپردازند.
همچنین ویراستاری یکی از مشاغل با بازارکار پر رونق در این رشته به شمار می رود.
گویندگی نیز از دیگر مشاغلی است که فارغ التحصیلان رشته زبان و ادبیات فارسی ممکن است به آن راه یابند.
می توانند کتاب های داستانی و شعر و دیگر کتاب های از این دست را ترجمه ویا تالیف نمایند. به علاوه می توانند در سمت منتقدی در ارگان های ادبیاتی و فرهنگی مشغول به کار گردند.
همچنین در صورت علاقه به تدریس می توانند در مدارس تدریس کرده و یا در صورت ادامه تحصیل به درجه هیات علمی برسند.
به علاوه این افراد شانس ورود به ارگان هایی نظیر بخشداری ها ،صدا و سیما ، فرمانداری ها ، ثبت احوال ، کتابخانه ها و مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و تولید و نشر محتوا را نیز خواهند داشت.