دکتری تخصصی چیست؟ مقاطع تحصیلی در دانشگاه از مقطع کاردانی آغاز شده و بالاترین مقطع تحصیلی نیز فوق تخصص می باشد. دانشجویان با توجه به رشته ای که تحصیل می کنند می توانند تا مقطع فوق تخصص ادامه تحصیل دهند اما آخرین مقطع تحصیلی اکثر رشته ها در گروه های علوم انسانی ، فنی مهندسی ، علوم پایه ، کشاورزی و … مقطع دکتری تخصصی است. در این مطلب می خواهیم به بررسی مقطع دکتری تخصصی و طول دوره تحصیل در این رشته بپردازیم. لطفا همراه ما باشید.
شما عزیزان میتوانید برای دریافت پاسخ سوالات خود در زمینه مقاطع تحصیلی مختلف و شرایط ورود به هر مقطع ، با مشاوران ارشد ما در پاسخ با ما ارتباط برقرار کنید ،
کارشناسان ما تمامی ایام هفته حتی روزهای تعطیل از 8 صبح لغایت 12 شب پاسخگوی شما عزیزان میباشند.
همین حالا تماس بگیرید
تماس از سراسر کشور 9099071612
تماس از طریق تلفن ثابت بدون کد و صفر، حتی ایام تعطیل
دکتری تخصصی چیست
دکتری تخصصی بالاترین درجه تحصیلات دانشگاهی در اکثر رشته ها شناخته می شود و فارغ التحصیلان این مقطع با مدرکی تحت عنوان PHD وارد کار می شوند. برای به دست آوردن مدرک دکتری تخصصی ، نیاز است که در آزمون دکتری تخصصی شرکت شود که این آزمون را وزارت بهداشت و وزارت علوم برگزار می کنند. داوطلبان با داشتن مدرک دکتری حرفه ای یا کارشناسی ارشد ، امکان شرکت در آزمون های دکتری تخصصی را خواهند داشت و بر اساس اینکه رشته تحصیلی قبلی آنها چیست ، می توانند در آزمون دکتری وزارت بهداشت یا وزارت علوم شرکت نمایند.
مرتبط بخوانید : زمان ، شرایط ، دفترچه و نحوه ثبت نام آزمون دکتری
انواع دکترای تخصصی
دکترای تخصصی شامل انواع مختلفی است که در ادامه شرح می دهیم :
دوره دکترای تخصصی بالینی
مقطع دکتری تخصصی بالینی ، مختص به داوطلبانی است که دارای مدرک دکتری حرفه ای پزشکی هستد و می توانند با شرکت در آزمون دستیاری تخصصی که هر ساله توسط سازمان سنجش پزشکی کشور برگزار می شود ، وارد این مقطع شوند.
دوره دکترای تخصصی علوم پایه آموزشی یا PhD by course
ورود به مقطع دکترای تخصصی علوم پایه آموزشی یا PhD by course برای داوطلبانی امکان پذیر است که مدرک دکترای حرفه ای خود را از رشته های پزشکی ، دندانپزشکی ، داروسازی و دامپزشکی دریافت کرده و یا مدرک کارشناسی ارشد دارند. این دسته از داوطلبان می توانند با شرکت در آزمون سراسری و شرکت در مصاحبه شفاهی ، در مقطع دکتری تخصصی علوم پایه آموزشی ادامه دهند و مدرک دکترای تخصصی دریافت نمایند.
دکترای تخصصی علوم پایه پژوهشی یا PhD by research
دوره دکتری تخصصی علوم پایه پژوهشی ، چند سال است که در ایران راه اندازی شده است. ورود به این مقطع نیاز به مدرک دکتری حرفه ای و یا مدرک کارشناسی ارشد دارد و داوطلبان باید در آزمونی که هر ساله برگزار می شود ، شرکت نمایند. برای مقطع دکتری تخصصی پژوهشی نیز مشابه با دکتری آموزشی ، مرحله مصاحبه برگزار می شود.
مرتبط بخوانید : شرایط پذیرش دکتری پژوهش محور بدون آزمون و با آزمون
دکتری تخصصی پیوسته و ناپیوسته چیست
دکتری تخصصی شامل مقاطع پیوسته و ناپیوسته است که این دو مقطع ، تفاوت هایی با یکدیگر دارند. تحصیل در مقطع دکتری تخصصی پیوسته همانطور که از نام آن نیز مشخص است ، به صورت پیوسته انجام می گیرد و دانشجو در آزمون های ارشد و دکتری شرکت نمی کند. ورود به این مقطع از طریق شرکت در آزمون سراسری امکان پذیر می باشد. اما برای قبولی در مقطع دکتری تخصصی ناپیوسته ، باید در آزمون شرکت کرد و تحصیل در آن به صورت ناپیوسته صورت می پذیرد.
چگونه مدرک دکترای تخصصی بگیریم؟
همانطور که در بخش های قبلی مطلب نیز اشاره کردیم ، داوطلبان با مدرک دکتری حرفه ای از رشته های علوم پزشکی یا مدرک کارشناسی ارشد از سایر رشته ها ، می توانند در آزمون دکتری تخصصی شرکت نمایند. آزمون دکتری تخصصی وزارت بهداشت ، ویژه فارغ التحصیلان گروه پزشکی است اما آزمون دکتری تخصصی وزارت علوم برای رشته های علوم انسانی ، فنی مهندسی ، علوم پایه و … برگزار می شود.
داوطلبان پس از شرکت در آزمون ، باید منتظر اعلام رتبه ها باشند و انتخاب رشته را طبق رتبه ای که کسب کرده اند ، انجام دهند. بعد از انتخاب رشته ، نوبت برگزاری مصاحبه است. این مرحله به صورت شفاهی برگزار می شود و داوطلبانی که دارای رتبه و شرایط لازم باشند ، دعوت می شوند.
طول دوره تحصیل در مقطع دکتری تخصصی
طول دوره تحصیل در مقطع دکتری تخصصی ، 3 تا 5 سال است و دانشجویان باید تحصیلات خود را در مدت 6 تا 10 ترم به پایان برسانند. اگر هم دانشجویی موفق به فارغ التحصیلی در مدت زمان مجاز نشود ، معمولا به مدت 2 ترم به تعداد ترم های مجاز او افزوده می شود تا تمام واحدها را به پایان برساند. مقطع دکتری تخصصی در تمام دانشگاه ها شامل دو مرحله قبل از آزمون جامع و بعد از آزمون جامع می باشد.
دانشجویان دکتری تخصصی بعد از به پایان رساندن تمام واحدهای درسی نظری ، تخصصی ، عملی و … باید در آزمون جامع شرکت نمایند و اگر موفق به کسب نمره قبولی در این آزمون شوند ، امکان دریافت واحد پایان نامه را خواهند داشت.
مرتبط بخوانید : ثبت نام آزمون دکتری علوم پزشکی
تفاوت دکتری حرفه ای و دکتری تخصصی چیست
در پاسخ به این سوال که تفاوت دکتری حرفه ای و دکتری تخصصی چیست باید بگوییم که دکتری حرفه ای ، مقطعی پایین تر از دکتری تخصصی است. دارندگان مدرک دکتری حرفه ای اگر بخواهند ادامه تحصیل دهند ، باید وارد دوره دکتری تخصصی شوند. رشته های دکتری حرفه ای شامل پزشکی ، دندانپزشکی ، داروسازی و دامپزشکی هستند و این رشته ها دارای طول دوره تحصیل 5 تا 7 سال می باشند.
بررسی تفاوت دکتری عمومی و دکتری تخصصی
برای بررسی مقطع دکتری تخصصی لازم است به تفاوت آن با مقطع دکتری عمومی هم اشاره کنیم. همانطور که در بخش های قبلی توضیح دادیم ، دکتری تخصصی یک دوره تحصیلات تکمیلی است که دارندگان مدرک کارشناسی ارشد می توانند وارد این مقطع شوند و مدرک دکتری تخصصی دریافت نمایند اما دکتری عمومی ، مربوط به رشته پزشکی است. دانشجویانی که رشته پزشکی را تحصیل می کنند و مدرک فارغ التحصیلی دکتری را دریافت می نمایند ، می توانند فعالیت خود را به عنوان پزشک عمومی ادامه دهند همچنین امکان ادامه تحصیل در یکی از تخصص های پزشکی را با مدرک خود دارند.
ادامه تحصیل پس از مقطع دکتری تخصصی
فارغ التحصیلان مقطع دکتری تخصصی می توانند تحصیلات خود را در دوره پسا دکتری ادامه دهند. دوره پسا دکتری که تحت عنوان پست داک نیز شناخته می شود ، معمولا در مراکز تحقیقاتی و دانشگاه ها گذرانده می شود و شیوه گذراندن مقطع نیز به صورت تحقیقاتی و پژوهشی است. تحقیق یا پروژه ای که دانشجو در مقطع پسا دکتری انتخاب می کند ، مرتبط با مدرک تحصیلی دوره دکتری اوست و داوطلب باید برای پست داک مراکزی اپلای دهد. این دوره ، طول دوره تحصیلی متفاوتی در مراکز مختلف دارد به طوری که در بعضی مراکز به مدت 1 سال و در بعضی دیگر از مراکز تا 5 سال می باشد.
سوالات شما
- دکتری تخصصی چیست؟
دکتری تخصصی بالاترین مقطع تحصیلی دایر در دانشگاه است.
- مدت زمان مجاز برای تحصیل در مقطع دکتری تخصصی چند سال است؟
طول دوره تحصیل مقطع دکتری تخصصی ، 3 تا 5 سال است.
- چگونه وارد مقطع دکتری تخصصی شویم؟
ورود به مقطع دکتری تخصصی با شرکت در آزمون دکتری تخصصی وزارت علوم یا وزارت بهداشت ، امکان پذیر می باشد.