رشته مهندسی نفت از جمله رشته هایی است که با حوزه انرژی ارتباط دارد. هدف رشته مهندسی نفت تربیت متخصصانی در زمینه تامین نیازهای انرژی صنایع ، خودروسازی ، مصرف خانگی و … می باشد. رشته مهندسی نفت در مقطع کارشناسی دارای 4 گرایش مهندسی مخازن ، مهندسی اکتشاف ، مهندسی بهره برداری و مهندسی حفاری می باشد. توصیه می شود پیش از انتخاب رشته نسبت به کسب اطلاعات کامل در رابطه با بهترین گرایش مهندسی نفت ، بازار کار مهندسی نفت و زمینه های فعالیت این رشته بپردازید.
آینده شغلی و بازار کار مهندسی نفت
با توجه به میدان های عظیم نفت و گاز در کشور و هم چنین لزوم گسترش سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز ، به متخصصان نفت بیش از گذشته نیاز است و فارغ التحصیلان رشته مهندسی نفت در شرکت های دولتی یا شرکت های خصوصی استخدام می شوند. دانشجویان این رشته پس از اتمام دوران تحصیل می توانند در حوزه های زیر مشغول به کار شوند :
- پالایشگاه های نفت و گاز
- شرکت ملی نفت ایران
- شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
- شرکت ملی حفاری ایران
- شرکت پایانه های نفتی ایران
- صنایع پتروشیمی
- صنایع شیمیایی
- شرکت های خصوصی فعال در حوزه نفت و گاز
- آزمایشگاه های تحقیقاتی
رشته مهندسی نفت از بازار کار خوبی برخوردار است. مهندسی نفت نسبت به دیگر حوزه های انرژی ، حوزه ای فعال در سطح جهانی محسوب می شود و باتوجه به نیاز کنونی بشر به محصولات نفتی برای تامین انرژی ، می تواند دارای فرصت های شغلی بسیاری باشد.
از جمله فرصت های شغلی مناسب که برای فارغ التحصیلان رشته مهندسی نفت فراهم است ، بازدید از نقاط جغرافیایی مختلف و کشف مخازن جدید و حفاری می باشد که در نهایت سبب افزایش دانش فنی افراد و هم چنین کسب تجربه خواهد شد.
دانش و توانایی های لازم برای تحصیل در رشته مهندسی نفت
- تسلط به ریاضیات و توانایی کافی در حل مسائل
- تسلط بر دروس شیمی و زمین شناسی
- تسلط بر زبان انگلیسی
- توانایی استفاده از نرم افزار های تخصصی مهندسی نفت (Petrel ، StreamSim ، Geolog ، Vista ، WellCat ، Pansystem)
- توانایی انجام کار در شرایط سخت
- داشتن ذهن خلاق و توان تحلیل مسائل
- داشتن روحیه کار تیمی
بازار کار و درامد گرایش های رشته مهندسی نفت
مهندسی نفت دارای 4 گرایش است که حوزه های کاری هر کدام تفاوت دارند.
مهندسی نفت گرایش مهندسی حفاری
طراحی تجهیزات حفاری ، استخراج و تزریق چاه ها و انجام عملیات حفاری بر عهده مهندسان حفاری می باشد. طراحی تجهیزات باید به گونه ای باشد که هزینه های مربوط به حفاری را کاهش دهد و اثرات مخرب بر محیط زیست نداشته باشد. از دروس این گرایش می توان به مهندسی حفاری ، مهندسی حفاری پیشرفته ، دینامیک و … اشاره کرد.
فارغ التحصیلان می توانند در شرکت های دولتی زیر مجموعه وزارت نفت یا شرکت های خصوصی فعال در زمینه نفت و گاز به فعالیت بپردازند.
بازار کار مهندسی نفت گرایش مهندسی اکتشاف
گرایش مهندسی اکتشاف ارتباط نزدیکی با زمین شناسی دارد و موفقیت در این رشته نیازمند تسلط بر دروس زمین شناسی می باشد. مهندسان اکتشاف با به کارگیری روش هایی به کشف مناطقی که در آن نفت وجود دارد ، می پردازند.
مهندسی نفت گرایش مهندسی بهره برداری
هدف رشته مهندسی بهره برداری ، تربیت متخصصانی است که توانایی و مهارت لازم جهت بهره برداری بهینه از مخازن نفت و گاز را داشته باشند. از دیگر وظایفی که یک مهندسی بهره برداری بر عهده دارد ، جلوگیری از افت فشار ناگهانی چاه و استفاده از روش های مناسب برای بهره برداری بیشتر می باشد.
بازار کار مهندسی نفت گرایش مهندسی مخازن
مهندسان مخازن به بررسی نوع مخازن نفت و گاز ، میزان دما ، فشار و عمق مخزن ، سطح میزان استخراج می پردازند. فارغ التحصیلان این رشته می توانند در مخازن یا آزمایشگاه های سنگ و سیال مخزن به فغالیت بپردازند.
میزان حقوق دریافتی مهندسان نفت با توجه به سابقه کاری و تجربه و مهارت آنان در هر رده سازمانی محاسبه می گردد. بر اساس آخرین آمار ، حقوق مهندسان نفت بین 4.000.000 الی 8.000.000 تومان متغیر است. در هر رده سازمانی با افزایش سابقه و تجربه کاری میزان درآمد نیز افزایش می یابد.
وظایف مهندسان نفت
- شناخت مخازن و مدیریت و نگهداری از مخازن نفت اکتشافی
- به کارگیری روش های مناسب برای بهره برداری از مخازن نفت و جلوگیری از آسیب به محیط زیست
- انجام آزمایشات لازم برای اکتشاف و بهره برداری از مخازن اکتشافی
- طراحی تجهیزات برای استخراج نفت و گاز با کمترین هزینه و بیشترین کارایی
- استفاده از نرم افزار های کامپیوتری برای شناسایی محل چاه ها
- اطمینان یافتن از نصب و استفاده درست از تجهیزات
- مدیریت و نگهداری از مخازن نفت برای جلوگیری از آلودگی
- و …
در این مطلب اطلاعات کامل و جامعی در رابطه با بازار کار رشته مهندسی نفت در اختیار شما قرار داده شد. برای آگاهی از بازار کار سایر رشته های مهندسی مثل بازار کار مهندسی پزشکی ، بازار کار رشته کامپیوتر ، بازار کار مهندسی عمران و بازار کار مهندسی برق می توانید با مشاوران ” پاسخ با ما “ تماس بگیرید.